Svampe

Spis efter sæsonen: Efterår

19.09.23
Med overgangen fra sensommeren til efteråret kommer et nyt udvalg af frugt og grønt i sæson. Find inspiration til efterårets madlavning her.

Gammeldags æblekage, pasta med svampe eller græskarsuppe, der kan lune på en ruskende efterårsdag. Efterårsmånederne byder på mange lækre råvarer - og når du spiser frugt og grønt i sæson, gør du endda noget godt både for klimaet og pengepungen.

Råvarer, der bliver transporteret til landet langvejs fra i fly har et højt klimaaftryk i forhold til sæsonaktuelle råvarer dyrket på friland i Danmark. Og når en råvare er i sæson, stiger udbuddet selvfølgelig - og dermed falder prisen som regel også. (Kilde: Spisbedre.dk)

Tilmed er både smag og næringsindhold i top i sæsonens frugt og grønt. Vi har derfor undersøgt, hvilke specifikke frugter og grøntsager, der hører til den danske efterårssæson - og ledt på hylderne efter bøger, der passer til. Se listen herunder og bliv inspireret til en masse skønne efterårsretter. 

Få også overblik over alle sæsonernes råvarer på hjemmesiderne:

sæson.dk

taenk.dk

Skrevet af Camilla Skovgaard, Tårnby Kommunebiblioteker.

Materialer
Marie Melchior, Betina Hastoft: Vild med æbler
GennemseGennemse
  • Bog

Vild med æbler

Af Marie Melchior, Betina Hastoft (2023)
Hvem er ikke vild med æbler? Hvis man ikke har dem lige uden for døren, kan de købes overalt for en billig penge. De ...
Læs mere
Niki Sjölund: Vilde svampe : naturens bedste spisesvampe
GennemseGennemse
  • Bog

Vilde svampe : naturens bedste spisesvampe

Af Niki Sjölund (2021)
Kom med ned i skovbunden, der skal samles spisesvampe. For alle der vil give sig i kast med indsamling og tilbredning...
Læs mere
Casper Sundin, Flemming Gernyx, Helle Brønnum Carlsen: Min svampebog
GennemseGennemse
  • Bog

Min svampebog

Af Casper Sundin, Flemming Gernyx, Helle Brønnum Carlsen (2022)
Indbydende og interessant bog om svampe, deres oprindelse, historie og brug. Med et væld af lækre opskrifter og smukk...
Læs mere
Marie Melchior: Vild med rødder
GennemseGennemse
  • Bog

Vild med rødder

Af Marie Melchior (2020)
Med udgangspunkt i 8 forskellige rodfrugter gives inspiration til over 50 forskellige varme og kolde serveringer - bå...
Læs mere
Søren Staun Petersen: Overrask med græskar
GennemseGennemse
  • Bog

Overrask med græskar

Af Søren Staun Petersen (2018)
Introduktion til de tre græskarhovedgrupper, udskæringsguide og opskrifter inddelt i de salte, suppe og brød, de søde...
Læs mere
Peter Nøhr Christensen, Asmus Gamdrup Petersen Jensen: Kål
GennemseGennemse
  • Bog

Kål

Af Peter Nøhr Christensen, Asmus Gamdrup Petersen Jensen (2015)
Over 80 kålopskrifter på hovedretter, forretter, tilbehør og desserter. Samt kålens historie
Læs mere
Matthew Appleby: Årets gang i kolonihaven : mere end 200 idéer til hvad du kan lave i din kolonihave måned for måned
GennemseGennemse
  • Bog

Årets gang i kolonihaven : mere end 200 idéer til hvad du kan lave i din kolonihave måned for måned

Af Matthew Appleby (2016)
Lær at dyrke afgrøder, holde bier, avle græskar og lave marmelade og vin. Med plads til egne noter og refleksioner
Læs mere
Katie Elzer-Peters: No-waste køkkenhaven : gendyrk dine frugt- og grøntrester, fra kål og løg til æbler og ananas
GennemseGennemse
  • Bog

No-waste køkkenhaven : gendyrk dine frugt- og grøntrester, fra kål og løg til æbler og ananas

Af Katie Elzer-Peters (2020)
Om gendyrkning af frugt og grønt både inde og ude, f.eks. gendyrkning af gulerodsender, korianderkviste, salater, kål...
Læs mere
Camilla Plum: Høst
GennemseGennemse
  • Bog

Høst

Af Camilla Plum (2018)
Kogebog med opskrifter på efterårsmad og fortællinger om efterårets råvarer og deres anvendelse i køkkenet, bl.a. om...
Læs mere
: Spis bedre : god mad spreder glæde : mad & inspiration, Danmarks største madblad
GennemseGennemse
  • Tidsskrift

Spis bedre : god mad spreder glæde : mad & inspiration, Danmarks største madblad

(2005)
Læs mere
Mette Mølbak: Kål : 57 sunde, sprøde og lækre opskrifter
GennemseGennemse
  • Bog

Kål : 57 sunde, sprøde og lækre opskrifter

Af Mette Mølbak (2015)
Kogebog med fokus på kål til både hovedret og som salat. Bogen beskæftiger sig med hvidkål, blomkål, savojkål, spidsk...
Læs mere
Lisbeth Tordendahl: Kål og kærlighed
GennemseGennemse
  • Bog

Kål og kærlighed

Af Lisbeth Tordendahl (2018)
En gennemgang af alle kålenes gode og sundhedsfremmende egenskaber, samt en lang række opskrifter med de mest alminde...
Læs mere
Mette Løvbom: SalatTøsen - kål hele året rundt : de lette, de fyldige, de festlige, de hurtige
GennemseGennemse
  • Bog

SalatTøsen - kål hele året rundt : de lette, de fyldige, de festlige, de hurtige

Af Mette Løvbom (2017)
Mere end 130 opskrifter med kål der er delt ind i fire kategorier. De lette, som er typiske hverdagssalater, de fyldi...
Læs mere
Amelia Wasiliev: Den lille superkål bibel
GennemseGennemse
  • Bog

Den lille superkål bibel

Af Amelia Wasiliev (2016)
71 forskellige opskrifter på bl.a hovedretter, drikke og desserter, alle med grønkål som hovedingrediens
Læs mere
Mette Mølbak: Kålsalater & juice : 40 sprøde, sunde og mættende opskrifter med vidundergrøntsagen kål
GennemseGennemse
  • Bog

Kålsalater & juice : 40 sprøde, sunde og mættende opskrifter med vidundergrøntsagen kål

Af Mette Mølbak (2016)
Kogebog, der både i form af kålsalater og kåljuice, giver inspiration til at komme langt mere kål på bordet. 30 salat...
Læs mere
Emilia Fiona Weir, Camilla van Norde: Kålkællingernes kogebog
GennemseGennemse
  • Bog

Kålkællingernes kogebog

Af Emilia Fiona Weir, Camilla van Norde (2015)
Kålopskrifter fra juice, chips, kåldeller og chili con kål til kvarkkager med rucola. Derudover forfatternes egne kos...
Læs mere
Claus Julius Holm: Rødder : mad med rod, kål og knold
GennemseGennemse
  • Bog

Rødder : mad med rod, kål og knold

Af Claus Julius Holm (2013)
58 opskrifter med groft grønt - rodfrugter og kål, som kam stå alene på frokost- og aftenbordet eller supplere kødet/...
Læs mere
Niki Sjölund: Vildplukket : spiselige urter, blade, blomster, bær og svampe fra naturen
GennemseGennemse
  • Bog

Vildplukket : spiselige urter, blade, blomster, bær og svampe fra naturen

Af Niki Sjölund (2023)
Naturen bugner af vilde planter, som kan bruges i madlavningen. Det gælder bare om at have øje for mulighederne, og d...
Læs mere
Martin Nordin: Grønne burgere
GennemseGennemse
  • Bog

Grønne burgere

Af Martin Nordin (2018)
Opskrifter på vegetariske burgere, hvor kødet er erstattet af f.eks. bønner, svampe, squash, aubergine, linser og avo...
Læs mere
Ingrid Holmberg, Pelle Holmberg: Naturkogebogen : fra skovturen til tallerkenen
GennemseGennemse
  • Bog

Naturkogebogen : fra skovturen til tallerkenen

Af Ingrid Holmberg, Pelle Holmberg (2016)
Om de bær, planter og svampe man finder i naturen, og som gratis kan bruges til at eksperimentere i køkkenet med
Læs mere
Hugh Fearnley-Whittingstall: Hverdagsmad med frugt og bær fra River Cottage
GennemseGennemse
  • Bog

Hverdagsmad med frugt og bær fra River Cottage

Af Hugh Fearnley-Whittingstall (2014)
Over 180 opskrifter hvor frugt bliver brugt på alle tænkelige måder, i salater og sammenkogte retter, på pizzaer og s...
Læs mere
Maren Korsgaard: Smagen af græskar
GennemseGennemse
  • Bog

Smagen af græskar

Af Maren Korsgaard (2014)
Læs mere
Mette Helbæk: Grøntsagsbiblen : 230 lækre opskrifter fra Din Baghave
GennemseGennemse
  • Bog

Grøntsagsbiblen : 230 lækre opskrifter fra Din Baghave

Af Mette Helbæk (2012)
Læs mere