Er litteratur sundt...?

At læse romaner, noveller og digte kan noget.

Men hvad er det egentlig det kan?
Og kan det ligefrem være sundt at læse?

Vi spurgte for et stykke tid siden på Facebook - i forbindelse med en gavlmaleri konkurrence – ”Hvad betyder det for dig at læse og skrive…?”. Én svarede:

”At læse er en gratis billet til en anden verden, hvor jeg kan glemme alt omkring mig og drømme mig ind i lige det univers, jeg har lyst til”.

Dette svar illustrerer - hvad forskning også viser - at det at fordybe sig i en bog kan give nogle af de samme fordele som yoga og mindfulness kan.

Ved at læse en bog styrker du dit nærvær og dine sanser. Det er næsten umuligt at sidde og tænke på alt det, du skal nå, imens du læser en god roman og lever dig fuldstændig ind i den. Læsningen giver ro i kroppen og åndedrættet og kan nedsætte stressniveauet. Derudover bliver både dit lykkecenter i hjernen og dit immunforsvar boostet.

En anden svarede sådan på vores Facebookopslag:

”At læse er at udvide verden, så den bliver mindre”.

En fantastisk formulering, der koger essensen af en af litteraturens virkninger ned til en fin lille ”maggi-terning”.

Med andre ord får man nemmere ved at identificere sig med andre mennesker og kulturer, når man bruger tid i selskab med litteraturen. Man kan simpelthen få mere empati af at læse om – og dermed sætte sig ind i - andre (fiktive) menneskers følelser, måde at agere på og livssituation.

En amerikansk undersøgelse har vist, at læsere lever længere.

Mennesker, der læser 30 minutter om dagen eller mere, har en chance for at forlænge deres levetid med op til to år. En af grundene er, at læsning af især kompleks skønlitteratur aktiverer nogle dybere processer i hjernen.

Det at læse kan også helt lavpraktisk være en måde at ”afgifte” sig selv på i forhold til mobilen og andre skærme. Hvis man bruger sin aften på at tjekke sociale medier, spille computerspil eller se tv, kan det medføre dårlig søvn. Hvis man skifter noget af sin skærmtid om aftenen ud med en hyggestund med en god roman, vil man derfor ofte opleve at sove bedre om natten. 

Måske vigtigst af alt: læsning er bare en dejlig beskæftigelse – noget som vi er mange der elsker – og elskede lang tid før alle disse undersøgelser viste os, hvor sundt det er at læse…

 

far læser for lille barn

Derfor skal du læse med dit barn

Læs med dit barn hver dag. Ikke blot fordi det udvikler barnets hjerne og sprog, men også fordi læsning skaber ro og nærvær.

Læs mere om hvorfor det er godt at læse med dit barn...