Vi anbefaler

På Hedensted bibliotekerne vil vi gerne inspirere dig til din næste gode læse- og lytte oplevelse.

Under #Vianbefaler deler vi vores gode oplevelser med Jer. Det kan være alt fra bøger og podcast til film. 

Vores anbefalinger kan findes på FacebookInstagram og her på siden under #vianbefaler

Nedenfor kan du se vores anbefalinger:

Bogforside

Her har du den perfekte bog til at skabe den rette julestemning!

Hvor der er hjerterum er en klassisk kærligheds-fortælling af Sarah Morgan - krydret med familiedrama og tilsat en ordentlig spandfuld JUL.

Sæt dig godt til rette med denne hyggelige bog, der helt sikkert vil bringe julestemningen frem, da den indeholder snemænd, juletræsfældning, småkagebagning, kanetur og meget mere.

De to søstre Samantha og Ella Mitchell elsker julen, der for dem handler om samvær, kærlighed og traditioner. Efter ikke at have set deres mor i 5 år, ringer hun pludselig og lover, at alt vil blive anderledes denne jul, og søstrene bliver efter mange overvejelser enige om, at de vil tilbringe julen sammen med hende. 

Men det er ikke let, og mens sneen daler, og de skal fejre jul sammen som familie for første gang i mange år, må de alle erkende, at det at se fortiden i øjnene somme tider er det, der skal til for at hele et knust hjerte... // Lise. 

Bibliotekar med bog i hænderne

Under overfladen er intet som man tror!

I Katinka Aggers imponerende debutroman Du ved ingenting om døden bliver læseren fanget ind i en skæbnesvanger kærlighedshistorie, der spænder over 20 år fyldt med tragedie, hemmeligheder, magt og skyld.

 I 1924 møder børnehjemsdrengen Jakob for første gang godsejerdatteren, Madeline, der anses for at være ramt af en forbandelse og uheldsvanger at omgå. Men en børnehjemsdreng er ikke meget værd, derfor er Jakob tilkaldt for at holde Madeline med selskab. De to ensomme børn udvikler hurtigt et tæt venskab, men adskilles for først at mødes igen 20 år senere, hvor de på overfladen befinder sig på hver sin side af fjendelinjen.

Det er en vidunderlig og dystert dragende fortælling, der formidles elegant i et poetisk og sansemættet sprog, der samtidig er enkelt og letlæseligt. En stor læseoplevelse, der sætter sig som en feber i kroppen.//Britta

mand med bog

Hvis samfundet bryder sammen, skal man kunne klare sig selv!

I den selvbiografiske bog Mit magiske træ af Rane Willerslev trænger vi lidt dybere ned i hvem direktøren for Nationalmuseet egentlig er - og hvad der har formet ham.

Rane Willerslev fortæller om sit forhold til naturen, som tager udgangspunkt i en, vil nogle nok mene, kontroversiel opdragelse fra faderens side med hårdhændede opdragelsesmetoder.

Han bruger naturen meget - er jæger og fisker - og opdrager også sine børn til at være det samme; hvis samfundet bryder sammen skal man kunne klare sig selv...

Desuden beretter han om overnaturlige oplevelser i naturen - en spøgelseselg i Sverige for eksempel, og er i det hele taget et menneske med mange facetter. // Jens. 

Bogen Vand til blomster

Er du til store fortællinger om livet og døden?

Hanne anbefaler Vand til blomster af Valérie Perrin. Valérie har med "Vand til blomster" skrevet en poetisk og smuk fortælling om Violette Toussaint, der lever et stille liv som kirkegårdspasser i en lille by i Bourgogne.

Violettes dør står altid åben. Graverne, bedemændene og sognepræsten er daglige gæster i Violettes stue og de besøgende kirkegårdsgæster inviteres også indenfor til kaffe og trøst. 

Hvad der har fået en smuk kvinde i sin bedste alder til at flytte til egnen for at tage det noget særprægede job, er der til gengæld ingen, der snakker om. Lige indtil en tidlig morgen, hvor en fremmed banker på døren med en anmodning, der kommer til at ændre Violettes stille liv for altid. 

I tilbageblik får vi Violettes historie fra at være hittebarn til hun bliver mor som 16-årig, da tragedien rammer og dens følger op til nutiden. 

Bogen er for læsere, som holder af kærlighedsromaner, slægtsromaner og store fortællinger om livet og døden. 

Bibliotekar med bøger i hænderne

Tag med til Gilead, hvor børn er en mangelvare og frugtbare kvinder er i høj kurs!

Anne-Lise anbefaler Tjenerindens fortælling og Gileads døtre af Margaret Atwood. Det her er to barske bøger. Hvis du kan læse de første sider af Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood uden at få ondt i maven, er du stærkere end jeg er. Og Gileads døtre er på en gang stærkere og lettere at læse. 

Bøgerne foregår i en fiktiv fremtid i det tidligere USA - nu staten Gilead, der er et totalitært regime med mindelser om Taliban, Iran og Rumænien under Ceausescu. Børn er blevet en mangelvare, så kvinder holdes i stramme tøjler. Frugtbare kvinder udsendes som tjenerinder til magtfulde mænd, hvor de; navnløse og magtesløse, skal producere børn.

En sådan tjenerinde er hovedpersonen i første bog, mens Gileads døtre ser mere på hvordan det dog gik så galt, og hvilke andre muligheder kvinderne i Gilead har. Ikke at nogen af alternativerne, som så, er gode. 

Britta med bog

Er du til socialrealisme, der med dyb alvor og lavmælt humor giver stof til eftertanke?

Britta anbefaler Stine Askovs nyeste roman Nøjsomheden, hvor vi møder den unge kvinde, Mona, der bor i det ghettolignende boligkvarter Nøjsomheden, hvor hun er rundet af sine skæve omgivelser, men også af sin kærlighed til læsning og litteratur.
Sidstnævnte lander hende et job i en boghandel, hvor hun møder den litteraturstuderende Nikolaj fra Strandvejen. De tiltrækkes af hinanden og det er her romanen brillerer; i sit billede af sammenstødet og forskellene mellem de to verdener. 

"Nøjsomheden" giver et spændende og autentisk indblik i et hårdt ghettomiljø, hvor familie og loyalitet betyder alt. Samtidig får overklasselivet et par rammende ord med på vejen.

Det er en bevægende og rasende velfortalt og velskrevet roman om at stå ved sig selv og det man kommer fra - og samtidig være i stand til at se ud over næsetippen. 

Bogforside

Er du til medrivende historier, inspireret af virkelige begivenheder?

Stina anbefaler Hannies bog af Lisa Wingate. Det var med høje forventninger, jeg gik i gang med at læse "Hannies bog" af Lisa Wingate, da jeg var meget begejstret for hendes tidligere roman Inden vi blev jeres. OG jeg blev bestemt ikke skuffet.

Det er en meget spændende og rørende historie i to spor, der efterhånden flettes sammen. I første spor følger vi i 1875 slavepigen Hannie og hendes farlige rejse, forklædt som dreng, gennem det sydlige USA i hendes søgen efter sin familie. I det andet spor i 1987 følger vi Benedetta, der er lærer på den lokale skole, hvor hun sammen med sine elever begynder at undersøge byens historie.

Jeg synes det er en virkelig fin fortælling, inspireret af virkelige begivenheder, om slavetiden i USA. Jeg elsker at læse romaner, hvor jeg bliver klogere og samtidig læser en god medrivende historie. 

Britta med bog

En både bevægende og humoristisk skæbnefortælling, hvor sproget er i højsædet.

Britta anbefaler Højtryk og lavtryk af Meg Mason. Kort efter sin 40-års fødselsdag forlades Martha af sin mand. For at komme videre, er hun nødt til at se tilbage på et liv fyldt med flere nedture end opture, hvor forbigående depressivitet, angst, vredesanfald og et generelt negativt selvbillede har præget Martha – og hendes nærmeste omgivelser.
Tilbageblikket og selvransagningen åbner Marthas øjne for mange ting og kan måske skabe fornyet selvindsigt og nye muligheder.

Forfatteren formår at servere en historie om psykisk sygdom med galgenhumoristisk glimt i øjet og stor kærlighed til det uperfekte menneske, godt krydret med geniale beskrivelser, hvor meget siges med få ord. Og hvor man på én og samme tid græder og griner. En helt igennem skøn rutschebanetur af en virkelig velskrevet roman. 

Jens med bog

Sovjetunionen anno 1936 - den totale overvågning

Jens anbefaler bogen Metropol, hvor Eugen Ruge beretter om sin egen families historie - i romanform.

Charlotte Germaine befinder sig i 1936 i Moskva sammen med sin mand Wilhelm. De er tyskere og kommunister og flygtet fra Gestapo. Men i 1936 i Sovjet er der gang i de store udrensninger i det kommunistiske parti og ingen kan vide sig sikker...

Det er en fremragende læseoplevelse. Ruge skriver godt og bogen glider ned som en spændingsroman. Jeg blev virkelig fanget ind af den totalt paranoide stemning der, med god grund, herskede i Moskva i midten af 30erne - det ene øjeblik var man inde i varmen hos Stalin og næste dag kunne man få skudt en kugle for panden. 

Lene med bogen De taknemmelige

En bevægende læseoplevelse om at miste sit sprog, men stadig have en betydning i verden og for andre mennesker.

Lene anbefaler romanen De taknemmelige af Delphine de Vigan som har tre fortællere: den ældre kvinde Misjka, Maria der er vokset op i samme opgang som Misjka samt Jerome, som er talepædagog på plejehjemmet, hvor Misjka bor.

Vi oplever hvordan Misjkas liv bliver mere og mere besværligt og forvirrende i takt med at hendes sprog forsvinder. Samt hendes bekymring for at få afsluttet en taknemmelighedsgæld inden det er for sent.

Vi får et indblik i de tre personers livshistorier og deres indbyrdes relationer - ikke mindst hvordan Misjka, på trods af sin svære situation, har en positiv og vigtig rolle at spille i Marias og Jeromes liv. 

Bogen er et fint, rørende portræt af de tre mennesker, særligt af Misjka, der er en stærk, empatisk og omsorgsfuld kvinde også selv om hun er ved at blive fanget i sig selv. En god læseoplevelse som jeg varmt anbefaler. 

Pia med tablet

Én af de rigtig gode film på Filmstriben

Pia anbefaler Onkel, der er en anmelderrost film om den unge kvinde Kris, som bor og arbejder med sin lettere handicappede onkel på en gård i Sønderjylland. De spiser sammen, køber ind sammen og arbejder på gården sammen, og alting gør de uden at sige mere end højst nødvendigt.

Det lyder måske lidt kedeligt, når man fortæller om det - men jeg kedede mig ikke et øjeblik. Det er så fin en film - den er helt anderledes, end hvad man er vant til. Filmen har også små øjeblikke af humor, f.eks. da Kris og onklen spiller Scrabble, og onklen forsøger sig med nogle ord, eller en ret tåkrummende episode, hvor Kris skal på date og har taget onklen med. 

I løbet af filmen kommer Kris til at stå over for at skulle tage et stort valg - vil hun blive hos sin onkel eller følge sit hjerte og sine egne drømme. 

Bogen Midnatsbiblioteket

Ville du have gjort noget anderledes, hvis du fik chancen for at ændre de beslutninger, du fortryder?

Dorthe anbefaler Midnatsbiblioteket af Matt Haig. Nora er midt i trediverne og har haft en dag, hvor det hele bare har været træls. Da hun beslutter sig for at gøre en ende på livet med en overdosis piller, befinder hun sig pludselig i et bibliotek, Midnatsbiblioteket. Her er der en frygtelig masse bøger, én for hvert af de liv Nora kunne have levet. Hun prøver en masse af dem for at finde det perfekte liv...

Jeg synes, det er et rigtigt spændende tankeeksperiment bogen rummer. Dels at tænke på, hvad man ville have gjort anderledes, hvis man fik chancen, og dels at komme overens med fortrydelser samt at vide, at uvisheden rummer en masse muligheder.  

Anette med bogen John Blake

Tag på en rejse i tiden med spøgelsesskibet Mary Alice

Anette anbefaler John Blake - Mysteriet om spøgelsesskibet af Philip Pullman, som er en fantastisk flot illustreret roman jeg blev draget længere ind i for hver side jeg vendte. Den kan læses af alle fra 13 år og op, så længe man har sin fantasi i behold.

Spøgelsesskibet Mary Alice er resultatet af et videnskabeligt forsøg, der gik galt. Skibet sejler nu afsted og dukker indimellem op omgivet af en tåge.

Pigen Serena er sammen med sin familie på en jordomsejling. Pludselig blæser det op og hun falder over bord, samtidig med at en tæt tåge omslutter dem. Heldigvis springer drengen John i vandet og redder hende op på dækket af Mary Alice. Hun er nu fanget på spøgelsesskibet, som rejser igennem tiden. Et farligt eventyr venter forude. 

Bogen Søsterklokkerne

Norsk slægtshistorie, når det er bedst!

Hanne anbefaler Søsterklokkerne af Lars Mytting, der starter i midten af 1800-tallet, hvor en ny ung præst kommer til en lille bygd i Gudbrandsdalen. Han kommer til at stå i spidsen for at sælge bygdens meget specielle stavkirke til genopførelse i Dresden, hvor kirkens to søsterklokker skilles ad.

Med gårdmandsdatteren Astrid i centrum spindes fine magiske tråde mellem romanens fortid og nutid og mellem overtro og fremskridt.

Historien fortsætter i 2. del: "Skæbnens blå tråde", hvor tiden dog er skruet 22 år frem i tiden.

Begge romaner fænger lige fra første sætning og rummer fantastiske beskrivelser af et samfund med hårdt slid og udsat for naturens luner. Forfatteren skriver rigt og detaljeret og forstår at drive handlingen frem, så man ikke kan lægge bøgerne fra sig. 

Britta med bog

Kærlighed, kærlighed, kærlighed!

Britta anbefaler Grib mig af Ginger Scott. McConnell-trilogien af Ginger Scott byder på masser af kærlighed og humor, men også alvorlige problemstillinger.

I første bog; "Grib mig" starter Rowe på college langt hjemmefra, for at komme væk fra en traumatisk oplevelse i fortiden. Skolens (lækre) baseballstjerne, Nate, vil gerne helt tæt på, men Rowe lukker helst ikke nogen ind. Mon de alligevel kan nærme sig hinanden?

I de følgende bøger møder man samme persongalleri, men med en ny hovedperson. Forfatteren skriver dejligt og formår at give personerne liv og gnist. Lige hvad man har brug for på Valentines Day. Og alle andre dage. 

Louise med bogen Det ottende liv

En stor roman, der kan gøre dig klogere, mens du underholdes!

Louise anbefaler Det ottende liv af Nino Haratischwili, som er en murstensroman af de helt store, javist - men til gengæld en fremragende eń af slagsen.

Over 1106 sider oprulles over en 100 år lang georgisk familiehistorie. Vi følger familien Jasji gennem det 20. århundrede - igennem verdenskrige, borgerkrige, diktaturer og liv levet på de bonede gulve såvel som i fangelejre.

Det er et stort drama med store følelser på spil, og selvom jeg har en nogenlunde grundviden om den del af verdenshistorien, blev jeg alligevel introduceret til en masse nyt.

Jeg var tryllebundet fra første til sidste side og føler mig overbevist om, at det ikke er sidste gang, jeg har læst den bog. 

Forsidebillede af Snesmil

Hvorfor skulle Snesmil dø?

Britta anbefaler Snesmil af Lotte og Søren Hammer, der byder på spænding fra første side. Kriminalkommissær Johann Braunmann kommer på noget af en opgave, da han sættes til at stå for efterforskningen af et mystisk drab på en ung kvinde i 1940'ernes Berlin. Et drab der viser sig at involvere nazitoppen og en opgave, der bliver særdeles fatal for den dedikerede politimand.

Bogen her er første bind i en planlagt krimitrilogi; "Dengang i Berlin" og er meget mere end en kriminalhistorie. Den viser et stykke tysk historie set i samtidens optik og ikke med de restrospektive og bedrevidende briller på. Det er fremragende og rasende velfortalt!  

tekst, gode bøger fra 2020 og #vianbefaler i hjerte

Gode bøger fra 2020.

2020 var et fantastisk bog-år.
Her anbefaler vi blot nogle af de mange fantastiske bøger, der udkom i 2020.

Hjerte med teksten; Det bedste vi læste 2020

Det bedste vi læste i 2020.

Medarbejderne på Hedensted Bibliotekerne anbefaler, de bedste bøger, de har læst i 2020.

Blå titler fra eReolen

Blå titler på eReolen.

Hvis du har du brugt dine 6 lån på eReolen, har du stadig adgang til næsten 27.000 blå titler. Blå titler er altid tilgængelige.