Domestic Noir - ondskaben er i hjemmet...

22.09.17
Domestic Noir er en forholdsvis ny undergenre indenfor den psykologiske krimi eller spændingsroman.

Ondskaben er der, hvor du burde føle dig mest tryg, nemlig i eget hjem. På overfladen er alting pænt, men intet er som det giver sig ud for at være. Det er ofte en kvindelig hovedperson, historien udspiller sig omkring, hun kan være sympatisk, men absolut også det modsatte. Personligt er jeg vild med disse bøger, tanken om, at ens sikre base kan indeholde andet end hyggeligt samvær med familien, er skræmmende. For hvem kender egentlig sin mand eller børn hundrede procent?                                                                 

”Intet nummer” af Irene Pedersen.
Denne roman er fantastisk spændende. Den har ikke fået den helt store omtale, hvilket jeg synes er rigtig synd. Sander og Johanne er lærere, dog på to forskellige skoler med helt forskellige børn. Sammen har de sønnen Emil på 7 år. En helt almindelig familie med en ganske almindelig dagligdag.
Familiens mareridt starter den dag Emil ser ”monstre” i haven. De begynder at modtage modbydelige pakker og breve. Når de kigger ud af vinduet ser de 2 mænd i en bil der bare stirrer på dem; hvis Sander nærmer sig bilen, kører de.
Familien går langsomt i opløsning, skænderier bliver en del af dagligdagen, de er konstant angste. Deres arbejde kan de ikke længere passe ordentligt.
Bogen viser glimrende, hvordan angsten for den usynlige fjende er altødelæggende.    

”Kvinden i kahyt nr. 10” af Ruth Ware
Da journalisten Lo Blacklock inviteres på et luksuscruise rundt på de norske fjorde, ser det ud som den chance, hun har ventet længe på, nemlig muligheden for at kravle op af karrierestigen. Men turen bliver overhovedet ikke som forventet, langtfra…
Sovende i sin overdådige kahyt, vågner Lo midt om natten, fordi hun hører, at en krop bliver kastet over bord. Hun kontakter skibets besætning næste morgen, kun for at opdage, at ingen kender identiteten af et muligt offer.
Besætningen tror, hun er psykisk ustabil, da der tilsyneladende ikke findes en eneste, der har hørt eller set noget, der kan støtte op om historien.
Thrilleren er i gang, for hvordan stopper du en morder, der tilsyneladende ikke findes…

”Kærlighed for voksne” af Anna Ekberg
Thriller af forfatterparret Anders Rønnov Klarlund og Jacob Weinreich, som skriver sammen under pseudonymet Anna Ekberg.
Denne roman er noget anderledes bygget op end det vi plejer at se. En pensioneret kriminalbetjent fortæller historien til sin voksne datter.
Hovedpersonerne Christian og Leonora er et ægtepar midt i livet. De har indtil nu haft et lykkeligt ægteskab trods deres søn i mange år var hårdt ramt af kræft. Han er nu erklæret rask og går i gymnasiet.
Christian er entreprenør og Leonora har gået på konservatoriet og studeret musik. Hun blev dog nødt til at droppe musikken, da sønnen blev alvorligt syg. Ægteparret bor i en villa lige ned til fjorden på Strandvejen i Vejle.
En dag sker det, der helst ikke må ske; Christian bliver forelsket i den langt yngre Xenia, der arbejder i hans firma. Den klassiske historie og så alligevel ikke, da Leonora ikke er en hustru, der reagerer som de fleste andre…
Personskildringen er fremragende, med masser af overraskelser hele vejen igennem. Bedst som jeg tror, at nu har jeg regnet det hele ud, ændres handlingen. En thriller der absolut er værd at læse.

”Bag lukkede døre” af B.A Paris
Grace møder Jack, som er en meget kendt forsvarsadvokat. Jack er manden, der har alt - et godt udseende og mange penge. Jack er manden, kvinderne tiltrækkes af, og mandlige bekendte har stor respekt for.
Alt ændrer sig for Grace, da de er på vej på bryllupsrejse til Thailand. Der opdager hun Jacks sande jeg. Udefra ser forholdet dog stadig lykkeligt ud for andre, både familien og vennerne.
Jack bygger på drømmehuset og lover sin nye brud, at de begge kan tage sig af Graces søster Mille, der har Downs syndrom. Men Jack er en mand, der kun handler for egen vindings skyld og som udnytter alle dem, han er i nærheden af.
Det, der gør historien så uhyggelig, er Jack formår at lave en kulisse omkring hele deres liv, med Grace og Jack som aktører. Grace lever i konstant angst og bliver nødt til at spille med.
Hele historien er skræmmende læsning, fordi man ikke kender Jacks næste træk, og som læser forfærdes man over, hvor meget ondskab et enkelt individ kan påføre andre mennesker.
Det er den bedste psykologiske thriller jeg har læst meget længe.

Skrevet af Tine Steen Madsen, Tørring Bibliotek

Materialer
Anna Ekberg: Kærlighed for voksne : spændingsroman
Reservér
  • Bog

Kærlighed for voksne : spændingsroman

Af Anna Ekberg (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

(Intet nummer) : spændingsroman

Af Irene Pedersen (f. 1952) (2012)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Kvinden i kahyt nr. 10 : thriller

Af Ruth Ware (f. 1977) (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Bag lukkede døre

Af B. A. Paris (2017)
Læs mere