Feminisme

13.04.15

Jeg erkender det blankt; jeg er feminist. Det har jeg efterhånden været lige så længe som jeg har været kvinde, så det er ved at være en vane. Faktisk startede jeg i sin tid med det gode, kvindelige skrift; Kvinde kend din krop, som min mor stak mig i hånden. ”Her,” sagde hun. ”Den skal du læse inden du bliver teenager og det bliver pinligt.” Som alle gode læseheste tog jeg det til mig og tyggede mig igennem det digre værk, og selv om den måske stadig smager lidt af rødstrømpe, så er det stadig en god bog at blive klog af. På sig selv og sin egen krop.

En anden bog der gjorde et stort indtryk var den noget nyere; Hvorfor er feminister så snerpede? af Gretelise Holm. 30 typiske spørgsmål som feminister (eller folk der bare jævnligt læser om feminisme på fx Facebook) løber ind i igen og igen. Og igen. Bogen kommer med svar og opsummerer undersøgelser.

Dokumentarfilmen Fra Thailand til Thy (kan findes på Filmstriben.dk) sad jeg klistret til skærmen for at se. Det er på mange måder en ret hjerteskærende fortælling om disse kvinder. En stilfærdig understregning af at frihed ikke betyder det samme for alle, og at ’frit valg på alle hylder’ betyder mindre, når de fleste af hylderne er tomme.

For dem der gerne vil læse lidt om hvordan ’den anden halvdel’ lever, kan jeg anbefale Norah Vincents Forklædt som mand. Det er en meget personlig beretning om en kvinde, der forklædte sig som mand i 18 måneder og prøvede at se, hvordan verden så ud fra dén vinkel. Hanne-Vibeke Holsts biografi Ned til kvinderne – da Per blev til Pia følger en transseksuel mand som tager springet. Ud over at det er en historie om hvor svært det er at være transseksuel, så er det også et blik på hvordan køn skabes og socialiseres. Kønsorganerne (kan man vist godt afsløre) er den mindste del af processen.

Endelig vil jeg sige at Nancy Fridays opsamlinger af (især kvinders) seksuelle fantasier var noget af en øjenåbner. Det er jo ikke noget vi taler om, men det er spændende at læse om, og Fridays filosofiske betragtninger omkring seksualitet og seksuelle fantasier gør det kun endnu mere interessant. For hvorfor fantaserer vi egentlig? Og hvor går grænsen mellem fantasi og ønske om at noget skal ske i virkeligheden?

Alle de nævnte bøger kan lånes på Hedensted Bibliotekerne.

Skrevet af Anne-Lise Krogh Andersen, Hedensted Bibliotekerne

 

2015 er jubilæumsår for kvindernes stemmeret

I år er det 100 år siden at danske kvinder med grundloven fra juni 1915 fik stemmeret. De aktivister, der havde kæmpet for kvinders politiske rettigheder, kaldte den nye grundlov for Kvindernes Grundlov. Ligestilling er i dag en del af det billede, de fleste danskere ønsker at tegne af vores samfund.

Har du lyst til at høre mere om historien om hvordan kvinder og tyende fik stemmeret, så kom til foredrag med politolog, journalist og forfatter Pia Fris Laneth på Hedensted Bibliotek d. 30. april. Hun fortæller om mange års hårdt arbejde for at få ret til at uddanne sig, drive selvstændig virksomhed, deltage i politik samt ligestilling i ægteskabet. Hør også om nutidsbilledet, hvor næsten 40 % af landets folketingsmedlemmer er kvinder. Foredraget bygger på Pia Fris Laneths nye bog ”1915 – da kvinder og tyende blev borgere”, der udkommer til maj.

 

 

Reservér
  • Bog

Lillys Danmarkshistorie : kvindeliv i fire generationer

Af Pia Fris Laneth (2006)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Moderskab og mødrehjælp : otte portrætter og 100 års historie

Af Pia Fris Laneth (2014)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Gør det noget jeg støvsuger imens?

(2008)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Powerqvinder : Vibeke Hartkorn interviewer 12 indflydelsesrige kvinder om drivkraft, magt og modstand

(2006)
Læs mere
Ninka Mauritson: Hvad livet har lært mig : en manual til tilværelsen
Reservér
  • Bog

Hvad livet har lært mig : en manual til tilværelsen

Af Ninka Mauritson (2005)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Forklædt som mand : en kvindes rejse ind i mændenes verden og tilbage igen

Af Norah Vincent (2006)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Ned til kvinderne : da Per blev til Pia

Af Hanne-Vibeke Holst (2000)
Læs mere
: Kvinde kend din krop : en håndbog
Reservér
  • Bog

Kvinde kend din krop : en håndbog

(2013)
Læs mere