DK5 fylder 100! (Ja, det vil sige. Systemet gør.)

21.04.15

Har du nogensinde undret dig over de mærkelige tal du finder fagbøger under?

Det er det danske decimalklasse-system. I daglig tale DK5, fordi det er den 5. udgave af systemet.

Systemet blev opfundet med inspiration fra USA, hvor deres system stadig bærer opfinderens navn: Dewey Decimal System. Dét system er sikkert velkendt hvis du har været på et universitetsbibliotek, for de fleste af dem bruger Dewey.

Folkebibliotekerne, derimod, bruger overvejende DK5, som giver lidt kortere og lidt nemmere talrækker.

Systemet er simpelt nok. Bogens primære emne udløser klassemærket (det er det tallet hedder), så alle bøger med det samme emne kommer til at stå sammen. Klassemærket skal læses ét tal ad gangen; så hedder det 63.265, så går man først efter 6, så 3, så 2, så 6, så 5. Det betyder også at 63.1 kommer før 63.265, og 63.01 kommer før 63.1.

Systemet har sine styrker og sine svagheder. Skal du skrive breve, for eksempel, står alt om brevskrivning ét sted. Der står også noget om tekstbehandling. Skal du derimod bruge Excel, så står de under regnskab, som står et helt andet sted i biblioteket. Smart at det man skal bruge for at skrive breve, og det man skal bruge for at lave regnskab er samlet ét sted. Lidt upraktisk at det man skal bruge for at bruge en PC står flere forskellige steder.

Årsagen kan findes i DK5’s alder. Selv om det er femte udgave af systemet, så arbejdede man med sidste revision fra 1959 til 1969, og den trådte i kraft i 1970. Men da en revision af systemet er meget omfattende og forvirrende (tænk bare på hvor forvirrende det er når Brugsen flytter rundt på varerne; forestil dig så at de samtidig begyndte at sætte tomatsauce sammen med grøntsagerne og flyttede citronerne hen til laksen), er det ikke noget man sådan lige gør, bare fordi verden ændrer sig en smule.

Så finder du en bog om det emne du gerne vil læse om, så kig dig lidt omkring på hylden. DK5-systemet har sikkert sørget for at der står flere bøger om det samme emne lige i nærheden.

Skrevet af Anne-Lise Krogh Andersen, Hedensted Bibliotekerne.